Konser di Jakarta, Rain Siapkan Panggung Penuh Efek

22

Konser di Jakarta, Rain Siapkan Panggung Penuh Efek

Pada 3 Desember mendatang, penyanyi Rain akan menggelar konsernya di Jakarta. Untuk itu, bintang film ‘Full House’ tersebut siapkan panggung penuh efek.

Dari rilis yang diterima detikhot, Jumat (13/11/2009) panggung akan disiapkan dalam dua tingkat dan dilapisi lantai putih. Pentas tempat Rain beraksi akan berukuran 20×40 meter.

LED dan LEC raksasa juga akan dipasang di kiri dan kanan panggung. Mereka yang kebagian nonton Rain dari jauh tak usah kecewa karena aksi si bintang Korea itu akan direfleksikan di sana.

“Dari segi lighting sendiri, rencananya akan menggunakan sistem yang akan dibawa langsung dari Korea. Konon sistem ini akan menghasilkan effect lampu yang seirama dan sinkron dengan LED dan LEC yang terpasang di panggung,” demikian tulis rilis dari sang promotor W Productions.

Tak puas dengan itu. Akan dipasang juga water tank untuk menambahkan efek water fountain di aksi Rain. Tentu saja band dan penari tak ketinggalan, karena Rain bersikeras tak akan lipsync di setiap aksi panggungnya.

Ia akan membawakan 20 lagu dalam konser yang bertempat di JITEC, Mangga Dua Square, Jakarta Utara tersebut. Siap untuk tur ‘Legend of Rainism’?

Konser di Jakarta, Rain Siapkan Panggung Penuh Efek, Rain populer, Rain pesona, Rain foto, Rain memperingatkan film, Rain debut, Rain hiburan, berita Rain, Rain fashion, Rain Star, berita Rain, Rain televisi, program Rain, Rain tinggi, Rain berita hiburan, Rain hiburan, Rain berat, Rain kualifikasi, Rain usia, Rain konstelasi, Rain film, Rain protagonis, Rain peran

April Purple Tak Menyerah

april_purple_066

April Purple Tak Menyerah

Usai launching pada pertengahan tahun ini, album debut self title April Purple dibilang tersendat. Bahkan nyaris tak terdengar, walau sempat nongol di acara musik TV terpopuler saat ini. Melihat kenyataan ini, April, saat ditemui di Pisa Cafe Menteng, Jakarta, Rabu (16/9) kemarin, mengatakan akan terus mencoba.

“Aku ingin orang mengenal April sebagai seorang penyanyi,” ujarnya.

Terjun di dunia entertain bukan persoalan mudah bagi dara asal Malang ini. Sedari awal ia ditentang pihak keluarga. “Karena dari keluarga memang tidak ada yang terjun di dunia entertain,” katanya. Tapi April terus maju. “Aku ingin bisa menunjukkan dapat bertahan di sini,” tekadnya.

Album debutnya menjadi semacam satu pembuktian bagi April. “Aku ingin menyakinkan mereka kalau jalan yang saya ambil ini ternyata bisa membuat saya mampu bertahan hidup,” ungkapnya.

Uniknya, karir April dibangun bukan dari dunia tarik suara tetapi dari dunia peran. “Mungkin ini sudah jalan,” tuturnya. Dari hasil sinetron itu pula, April, berupaya merentas impian. “Dari kecil aku pingin jadi penyanyi,” akunya. Ia pun rela merogoh kocek pribadinya.

“Aku akan terus mencoba, mungkin ini kurang sukses tapi tidak apa-apa. Aku dari kecil sudah dilatih untuk kuat, jadi tidak mudah untuk patah semangat,” pungkasnya.

April Purple musik, April Purple mtv, April Purple berita, April Purple Web, April Purple galeri, April Purple foto, April Purple penulis lagu, April Purple info, April Purple filem, April Purple terbaru, April Purple album, April Purple aktris, April Purple fesyen, April Purple model, April Purple model antarabangsa, April Purple bergaya, April Purple menawan, April Purple hebat, April Purple tubuh cantik, April Purple badan fit, April Purple tubuh fit, April Purple badan langsing, April Purple terkenal, April Purple popular, April Purple myspace, April Purple youtube, April Purple Pop, April Purple penari, April Purple tagged,  April Purple yahoo massanger, April Purple blog, April Purple menarik, April Purple unik, April Purple wajah, April Purple rahsia, April Purple biodata, April Purple hiburan, April Purple terkini, April Purple seksi, April Purple gaya, Bf1

Sean Kingston Kerek?

7E08A9D874E547D1AB02392D1A5192B8

Sean Kingston Kerek?

Bila artis dah digolongkan dalam kategori ‘antarabangsa’, sudah pasti artis itu masak dengan senyuman palsu, jawapan “PR” dan cara-cara melayan media. Tapi bagi Sean Kingston yang baru berumur 19 tahun dan juga tuan punya lagu paling hit tahun lepas, “Beautiful Girls”, perkara remeh itu pun tak ‘game’ lagi.

Untuk lawatannya ke Malaysia yang kedua baru-baru ini, sempena Shout! Awards, ketara keangkuhan artis reggae terkenal itu, hampir seperti dia mahu cepat mengambil bayaran dan pulang ke Amerika, tempat lahir dan penetapan yang juga menjadi pusat kerjayanya. Anak muda berbadan gempal yang membesar di Kingston, Jamaica itu telah menaiki jet charter dari New York semata-mata untuk memenuhi undangan ke Malaysia ini.

Ya, dia ini memang “kerek” sikit. Jadi benarlah ura-ura bahawa Sean angin tak baik di khalayak ramai. Dia juga cenderung menyebut nama penuh sendiri apabila menceritakan tentang dirinya dan berterimakasih kepada Tuhan untuk hampir setiap benda, dalam loghat Jamaica yang sudah bercampur dengan slang Amerika.

Di majlis sidang media yang diadakan di Hotel Nikko, Jalan Ampang bukan sahaja Sean lewat setengah jam untuk menyalin pakaian dan juga membuat ‘touch-up’, dia juga tiba dengan muka masam diiringi seorang ‘bodyguard’ dan juga rakan deejaynya. Kulit hitam manisnya molek berkontra dengan baju belang bewarna-warni berserta ‘bling’ beratus ribu dolar yang menyilaukan mata.

Untuk persembahannya di Shout! Awards, Sean digelakkan artis tempatan apabila sesat menaiki pentas untuk menyampaikan anugerah dan juga ‘miming’ selama tiga lagu bawaannya, diantaranya ‘single’ terbaru, “Fire Burning”.

Ikuti sedutan daripada temuramah menarik yang sempat dirakamkan bersama remaja yang dilahirkan Kisean Jamal Anderson ini.

Jadi Sean – beza antara Miami dan KL?

Saya suka Malaysia. Kali pertama saya datang, saya dah tahu yang ‘crowd’ kat sini memang cintakan muzik. Kamu di sini cuma mahu layan muzik saja, dan untuk itu saya respek. Di Miami, ia lebih dari itu, ‘lifestyle’ yang turut menentukan kesemuanya. Saya rasa saya betul dalam anggaran ini.


Apa perasaan Sean menjadi nama antarabangsa pertama memeriahkan malam Shout! Awards?

Bagus, bagus, gempak. Saya tak sabar. Show yang saya bagi akan best punya. Ada interaksi, ada efek (lampu, bunyi), ada deejay, dan semestinya, ada saya. Di semua show tak kira di mana, Sean Kingston bawak ‘vibe’ reggae yang terbaik di dunia.


Sambutan untuk lagu “Fire Burning” pada Sean, OK tak?

Sambutan dia agak besar, begitu besar. Sekarang nombor lima di carta US.


Apa perkembangan terbaru sejak kejayaan ‘Beautiful Girls’ dan ‘Take U There’ pada tahun lepas?

Ha, tentu ada. ‘Single’ saya yang kedua, “Face Drop”, akan keluar pada awal September. Album baru saya pula jatuh pada 22 September. Dalam album yang saya sebutkan ini kita ada The Dream, kita ada Gwen Stefani, kita ada Good Charlotte. Kita ada juga Wyclef dan Lil Wayne, dan Wayne adalah kolaborasi saya setakat ini yang paling saya banggakan.


Lagu-lagu Sean banyak berkisarkan perempuan, gadis dan anak dara. Ada sesiapa yang istimewa dalam hidup Sean sekarang?

Takde. ‘No girl’. Saya ‘single’ dan ‘ready to mingle’. (sengih)


Jangan marah nak tanya, apa perasaan Sean sebagai seorang bintang pop yang berbadan besar, satu-satunya ‘novelty’ yang jarang kita jumpa dalam dunia pop yang banyak menekankan rupa dan bentuk badan sekarang ini?

Saya sebenarnya tak pernah kisah semua tu. Saya OK sahaja dengan keadaan saya dan saya dah lama terima diri saya macam ini. Malah saya suka diri saya dan saya yakin dengan penampilan saya, begitu juga para peminat saya. Bukan semua orang dilahirkan Tuhan kurus, hensem dan sebagainya. Ia tak menjadi isu kepada saya lah.


Apa komen saudara apabila orang kata ‘single’ baru dan yang akan datang dari Sean menggunakan teknik ‘vocoder’ ataupun “suara robot”, meniru Kanye West dan sebagainya?

Ok, sedikit pembetulan saya kena buat di situ. Pertama, penerbit-penerbit yang sama bekerja dengan Sean Kingston dan juga Kanye. Kedua, Sean Kingston tak pernah cuba untuk tiru orang lain, Sean Kingston cuma tahu jadi Sean Kingston dan bunyi yang keluar dari saya adalah seratus peratus Sean Kingston.


Bagaimana saudara memotivasikan diri sebelum persembahan?

Berdoa. Saya dan ‘team’ saya banyak berdoa sahaja. Berdoa, berdoa dan berdoa. Kita sembahyang sama-sama sebelum setiap keputusan, kerja dan persembahan.


Sebagai bintang pop dunia yang baru 19 tahun hidup, apakah antara pengalaman yang paling sukar diterima setakat ini?

Itu senang saja – bila ibu saya masuk lokap selama dua tahun setengah. Bila saya terima berita itu tidak lama dulu, saya sedih benar bercampur dengan sakit hati. Sebab ibu saya seorang yang betul-betul rapat, kami berdua saling berkongsi segalanya. Jadi bila saya terpaksa terima benda tu, saya rasa memang ada “fire burning” dalam hati saya. Saya amat kesian dengan ibu pada waktu itu, tapi sekarang dah OK, dia dah selamat keluar (Tak sempat ditanya lanjut mengenai kes ibunya itu kerana kesuntukan masa).


Antara idola Sean siapa ya?

Jay Z. Semuanya tentang Jay saya kagumi. Sebagai seorang ‘businessman’, sebagai seorang penulis lirik, beliau cukup lengkap. Segala apa tindakannya saya contohi selama ini. Saya betul-betul takkan fikir dua kali untuk meletakkannya di takhta teratas.


Akhir sekali, apa nasihat Sean buat peminat-peminat kecil yang mahu mengikut jejak saudara?

Nasihat saya banyak-banyak berfokus dan terus buat apa yang kamu nak buat. Biar Tuhan yang teratas sentiasa, pastikan kita rendah diri selalu, dan terus pulun sahaja. Fokus kepada apa yang anda mahu dan yakin kepada diri anda, jangan takut orang, dan semuanya akan termakbul.

Kingston, Kingston musik, Kingston video, Kingston foto, Kingston cinta, Kingston berita, Kingston awek, Kingston kontraksi, Kingston Hiburan, Kingston malaysia, Kingston Melayu, Kingston Indon, Kingston Indonesia, Kingston gambar, Kingston cerita, Kingston pilihan, Kingston kl, Kingston bf1,Berita Hiburan musik, Berita Hiburan video, Berita Hiburan, Berita, Hiburan cinta, Berita Hiburan berita, Berita Hiburan awek, Berita Hiburan kontraksi, Berita Hiburan Hiburan, Berita Hiburan malaysia, Berita Hiburan Melayu, Berita Hiburan, Berita Hiburan Indonesia,Berita Hiburan gambar, Berita Hiburan cerita, Berita Hiburan pilihan, Berita Hiburan kl, Berita Hiburan bf1, Artis musik, Artis video, Artis foto,Artis berita, Artis awek, Artis kontraksi, Artis Hiburan, Artis malaysia, Artis Melayu, Artis Indon, Artis Indonesia, Artis gambar, Artis cerita, Artis pilihan, Artis kl, Artis bf1, Artis foto, Artis Indon, Artis cinta, hiburan malaysia, hiburan melayu, hiburan korea, hiburan jepun, hiburan