Daphne Iking Cenderung Buat Kerja Amal

Daphne Iking Cenderung Buat Kerja Amal

Eleanor Daphne Iking (lahir 1979 di Sabah) adalah model Malaysia, personaliti dan pelakon televisyen.Sekarang dia mengacarakan Breakfast Show di ntv7.

MODEL dan pengacara The Breakfast Show, Daphne Iking lebih cenderung melibatkan diri dalam kerja-kerja amal walaupun sibuk dengan kerjayanya sebagai model dan tugas menjaga anaknya Isobell.

Biografi

Televisyen

Dia memiliki gelaran Master di bidang Komunikasi (2004) dan Sarjana Muda di Broadcasting (Film, TV dan Radio, 2001), keduanya dari Universiti Sains Malaysia di Penang, Iking memasuki adegan televisyen, muncul dalam iklan Pond’s tahun 2001.

Pada tahun 2003, dia melamar pekerjaan sebagai jurnalis di TV3. Dia host Sense Ringgit dalam saluran akan selepas.

Daphne berkata, dia selesa menjalankan aktiviti amal pada setiap hujung minggu bersama kawan-kawannya.

Katanya, dia pernah pergi ke beberapa rumah kebajikan dan menghabiskan masa selama kira-kira empat jam semata-mata untuk menanam pokok.

“Saya turut membawa Isobell bersama semasa menyertai aktiviti-aktiviti amal tersebut. Saya biarkan dia merasai apa yang saya buat. Misalnya, dia bermain tanah ketika saya menanam pokok dan sebagainya,” katanya kepada MStar Online.

Dia ditemui ketika mengacarakan pelancaran rancangan terbaru ntv7, Drive di Restoran Delicious, Jalan Pinang, Kuala Lumpur, Selasa.

Daphne turut menyertai bengkel untuk membantu orang-orang pelarian serta projek membina rumah papan.

Pada hujung minggu ini, dia akan terlibat dengan aktiviti amal bermain go-kart untuk mengumpulkan dana bagi membiayai sebuah pusat penjagaan kanak-kanak kurang upaya serta mangsa gangguan seksual.

Sementara itu, Daphne memberitahu turut menjadi ahli The Celepets yang mempunyai beberapa artis lain terdiri daripada Aishah Sinclair, Sazzy Falak, Dynas, Yasmin Hani, Serena C dan Atilia.

Antara aktiviti kumpulan itu, akan mengeluarkan kad ucapan Hari Raya yang diusahakan bersama sebuah syarikat korporat.

“Kami akan bekerja sama menghasilkan kad Hari Raya pelbagai tema dengan menyokong konsep 1Malaysia yang cuba diketengahkan oleh Perdana Menteri kita,” katanya.

Daphne Iking, Daphne Iking foto, Daphne Iking web, Daphne Iking info, Daphne Iking maklumat, Daphne Iking hiburan, Daphne Iking misteri, Daphne Iking berita, Daphne Iking bio, Daphne Iking malaysia, Daphne Iking kawan, Daphne Iking artis, Daphne Iking bf1, Daphne Iking model,Daphne Iking dunia,pengacara The Breakfast Show